4.0
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming

Release: 01-06-2020

Min: 108

Anmeldt af: Aron Gerberg Simonsen

Covertekst:
En ensom tysk drengs verdenssyn vendes op og ned, da han opdager, at hans mor skjuler en ung jødisk pige på loftet. Med hjælp udelukkende fra sin idiotiske fantasiven, Adolf Hitler, må Jojo konfrontere sin naive patriotisme.

Filmen:
“Jojo Rabbit” er en noget anderledes film om Anden Verdenskrig, og det er ikke fordi der ikke er lavet komedier om dette tema, men denne er alligevel så markant anderledes, at den markerer sig som noget der kan huskes efter den er set og det er jo et godt udgangspunkt. Den er sarkastisk-humoristisk på en helt ny måde og gør tykt nar ad den nazistiske ideologi, det er rent ud sagt virkelig underholdende. “Hitler”, der drengen “Jojos” usynlige ven, er formidabelt morsomt spiller af instruktøren selv, Taika Waititi, med en barnlig form for humor, en sjov måde at portrættere verdens mest forhadte mand på. Jojo er stor nazist fordi han er betaget af hagekors og er indoktrineret til at tro, at jøder er nogle farlige monstre med spidse tænder og andre mærkværdige kendetegn og overnaturlige evner. Den overbevisning kommer så prøve da han finder ud af, at hans mor har gemt en jødisk pige i skunken på hans afdødes søsters værelse.

Filmen er dog ikke bare fis og ballade, under den humor polerede overflade gemmer der sig også en barsk virkelighed og en barsk historie. I og med hele filmen er set gennem Jojos øjne, er der dog barnlig uskyldighed i det hele og alligevel er der alvor bag. Det gør også filmens fantasifuldhed mere troværdig. For Jojo er filmens handling en udvikling fra, at være et barn der tror på hvad de voksne fortæller ham, til at han begynder at tænke selvstændigt og stille spørgsmålstegn ved det de voksne siger og gør. Der sker barske ting undervejs som ikke helt forventes, men i og med det i bund og grund er en komedie, tager det brodden af de mere alvorlige ting der sker i handlingen. Filmen er fyldt med mange sjove og finurlige karakterer der er med til at gøre filmen interessant, især Scarlett Johanssons mor-figur har noget sødmefyldt over sig, én af filmens stærkeste karakterer.

Ekstra:

  • Deleted senes – 857
  • Outtakes – 3.26
  • Inside Jojo Rabbit – 29.46
  • Audio commentary 
  • Theatrical trailers

Både de slettede scener og fraklippene er værd at se i dette ekstramateriale, fordi de ligesom filmen er sjove. Featuretten “Inside Jojo Rabbit” er også interessant.

Konklusion:
“Jojo Rabbit” har ramt både humoren og alvoren, der får filmen til at gå op i en højere enhed. Der er noget absurd morsomt over filmen på den måde den har pillet det farlige ud af nazisterne og på sin vis latterliggjort dem og hele ideologien bag. Det er en fantastisk film med mange aspekter og med gode og sjove skuespilpræstationer.

Karakter:
Ekstra: 3/5
Filmen: 4/5