3.5
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming

Release: 09-04-2020

Min: 134

Anmeldt af: Aron Gerberg Simonsen

Covertekst:
Med sin ottende og mest personlige film genskaber Alfonso Cuarón de tidlige 1970’eres Mexico City i sin barndom, hvor han fortæller om en omtumlet periode i en middelklassefamilies liv, set gennem oplevelserne fra Cleo, den indfødte tjenestepige, der holder husstanden i gang. Cleo må tage sig af fire små børn, der er blevet forladt af deres far, selv da hendes eget liv rystes af personlige og politiske omvæltninger. Roma er skrevet, instrueret, optaget og redigeret af Cuarón.

Filmen:
Filmen bruger 4 minutter på sin start ved at filme lodret ned i nogle fliser der bliver rengjort, og den rist vandet løber i. Kameraet er helt stille og viser egentlig bare hvordan vandet der løber i kloakken, bliver mere og mere beskidt. Dette er egentlig en ret klar indikation af det tempo filmen har lagt for dagen, for tempoet er handlingsmæssigt i forhold til at der skal ske noget, meget langsomt. Til en start føles det næsten som en uendelighed, at filmen skal vare over 2 timer, men så sker det mærkværdige der gør, at filmen også er meget kritikerrost og bl.a har vundet Oscar ® for bedste udenlandske film, nemlig at den kryber ind under huden på én. Pludselig bliver det vigtigt for seeren, at vide hvad der videre sker med familien og i særdeleshed tjenestepigen “Cleo”. Filmen rummer dog passager af langsommelighed der godt kan blive lidt kedeligt. 

Hele filmen er set ud fra “Cleos” perspektiv, den følger hendes liv både når hun arbejder og når hun har fri, og den er umådeligt fokuseret på dagligdags rutiner og begivenheder. Det er med andre ord en film om hverdagsrutiner, endda hverdagstrivialiteter, med nogle små afbræk af andre hændelser, der er ikke noget opstyltet og utroværdigt over filmen og det er netop ved denne realisme, filmen vinder sit publikum. For uanset hvor banale og normale tingene er, bliver det en interessant film fordi personerne er interessante i al deres almindelighed. Seeren får følelsen af, at få et usædvanligt indblik og noget aldeles sædvanligt. Alligevel sker der lidt mere mod slutningen hvor filmen bliver mere dramatisk og barsk, hvilket handlingen optil ikke har indikeret på nogen måde. Her bliver seeren vækket op fra dén handling der trods sin hverdagstrivialiteter er interessant, og trækker tempoet, og filmen, højere op.

Det andet aspekt af filmen som gør den til noget helt specielt er filmens visuelle side, den er holdt i sort/hvid, men med en utrolig skarphed og med fokus på lys og kontrast, der gør filmen til noget virkelig flot. Filmens billede er noget ud over det sædvanlige, bl.a. idet kameraet ofte bare står ét sted og enten filmen det samme, nærmest stillbilleder, eller det panorerer rundt og følger personerne, men stadig fra det samme sted. Indimellem er der også lidt mere bevægelse på kameraet, fx udendørs billederne hvor kameraet kører på skinner og følger personer og begivenheder. Alt i alt er filmens visuelle side noget helt exceptionelt som også er med til at trække seeren ind i handlingen.

Ekstra:

  • Road to Roma – 1.12.53
  • Snapshots from the set – 32.00
  • The postproduction process:
  • The look of Roma – 20.42
  • The sound of Roma – 27.14
  • “Roma” brings us together: The theatrical tour in Mexico – 18.32
  • Trailers

Der er ingen tvivl om at ekstramaterialet er gennemarbejdet og dybdegående, fx den første featurette der i over en time følger instruktøren Alfonso Cuarón, som en dokumentar om hvordan han laver filmen, tilsat interviews med ham selv. De andre featuretter omhandler også forskellige dele af tilblivelsen af filmen, og som sådan er det interessant nok, men i sidste ende bliver det for langtrukkent. Desuden foregår det hele på spansk og uden danske undertekster, man kan dog tage de engelske tekster hvis det skulle være en hjælp.

Konklusion:
“Roma” er et tilbageblik på en middelklassefamilie fra starten af 70’erne i Mexico City og deres tjenestepige “Cleo”. Filmen er interessant i sin dagligdags fortælling uden melodrama, tjubang og alt muligt andet overflødigt i forhold til, at fortælle denne historie. Man skal selvfølgelig være forberedt på hvilken slags film det er, hvis man skal have det optimale ud af den, men har man sig det for øje er det en yderst interessant film. Dette ændrer dog ikke på at den er langsom, og enkelte tidspunkter undervejs også kan trække lidt for langt ud. I sidste ende er det dog en rigtig god filmoplevelse, der visuelt er i særklasse, og det visuelle er en ligeså stor del af filmen som selve handlingen.


Karakter:
Ekstra: 2/5
Filmen: 3.5/5