2.5
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming

Release: 27-02-2020 

Min: 256

Anmeldt af: Aron Gerberg Simonsen

Covertekst:
Catch-22, der er baseret på den roste roman af Joseph Heller, følger en amerikansk eskadrilles succeser og ulykker i Italien under Anden Verdenskrig. Bombekasteren Yossarian er som besat af, at hver gang han tager på en mission, skal han ned igen i live. Den virkelige fjende for Yossarian og hans brogede flok venner er militærets bureaukrati, der konstant vender logikken på hovedet.

Filmen:
George Clooney har instrueret denne miniserie i 6 afsnit, om bombeflyvere i Italien under Anden Verdenskrig. Serien følger primært “Yosarian”, eller “Yoyo”, der vil gøre alt for at blive hjemsendt, da han hver gang han er ved at nå sin kvote af flyvninger får lagt ekstra flyvninger oven i. En antihelt der er bange for at blive skudt ned og dø, og hvis talrige forsøg på, at slippe for at flyve eller blive hjemsendt, altid ender i den ene ulykke efter den anden. Det er en skrue uden ende, for som seriens handling skrider frem bliver det hele bare værre og værre, og det er faktisk næsten ikke til at holde ud. I sidste ende kan man også godt føle en vis irritation over “Yoyo” og hans evindelige krumspring, hviket igen bevirke at serien bliver en anelse langtrukken. 

Serien bliver mere og mere alvorlig jo længere den skrider frem, og stadigvæk er der hele serien igennem noget afvæbnende komik, uden det bliver til en komedieserie. En anden faktor der tager brodden af den ellers alvorlige handling, er den mere eller mindre romantiske fremstilling af krigens rædsler, med underliggende swingjazz store dele af tiden. Netop dette fungerer godt hvis man ser serien som let underholdning, og ikke en tung Anden Verdenskrigs serie, og stadig er det en barsk og indimellem spændende serie. Det er en hverdagsfortælling om udstationerede amerikanske soldater, livet i lejren, missionerne, fritiden osv osv., der her med en form for vanvidskomik fortæller en okay historie.

Ekstra:

Disc 1:

  • The cogs of war – part one: That’s some catch, that catch-22! – 14.55
  • Deleted scenes – 1.23
  • Outtakes – 12.28

Disc 2:

  • The cogs of war – part two: That’s complex, that military-industrial complex – 15.05
  • The cogs of war – part three: Yossarian lives!!!(?)! – 13.43
  • Deleted scenes – 4.14
  • Outtakes – 8.37

Ekstramaterialet giver et interessant indblik i det store arbejde det har været, at lave denne serie så den blev så tidsautentisk som muligt. “Outtakes” featuretterne er også ganske sjove.

Konklusion:
“Catch 22” er en serie der handler om Anden Verdenskrig, men uden den tunge alvor der ofte kan være i det emne, og med en underliggende lidt vanvittig humor. Den viser nogle groteske dagligdags situationer i krigen, hvor helten “Yoyo” bare er uheldig med uheldig på og det ender med at serien bliver trættende.

Karakter:
Ekstra: 2.5/5
Filmen: 2.5/5