3.0
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming

Release: 26-02-2020

Min: 102

Anmeldt af: Aron Gerberg Simonsen

Covertekst:
Efter at have tilbragt den største del af sit liv på at opdage junglen sammen med sine forældre var Dora alligevel ikke forberedt på det største eventyr i hendes liv – gymnasiet. Som erfaren opdager finder Dora hurtigt fodfæstet og leder Boots (hendes bedste ven, tillige abe), Diego, en mystisk jungleindbygger og en gruppe teenagere på et eventyr, hvor de ikke kun må redde hendes forældre men også løse mysteriet bag den forsvundne by af guld.

Filmen:
“Dora” er en slags interaktiv tegnefilmserie figur der får børn til, at snakke til fjernsynet for at hjælpe hende og bl.a. lære nye ord. Serien startede i 2000 og det er de børn der kan huske det fra dengang der nu er blevet teenagere, filmen primært henvender sig til. Det er helt sikkert bevidst, at serien nu har udviklet sig til en teenage spillefilm i nøjagtig samme visuelle stil som alle tv serierne fra Nickelodeon, og for den sags skyld Disney Channel, men med alle genkendelighederne fra dengang Dora var en tegnefilmsfigur. Intro sangen er den samme; “Dora, Dora, Dora the explorer”, hun synger sig gennem handlingen og hun råber fx “Sig Delicioso”, til hendes forældre store undren! Heldigvis begrænser det sig til et minimum, men nok til at den nostalgiske genkendelighed kan påvirkes. Desværre er den ikke for de mindste børn, da den ikke kan ses med danske stemmer.

Filmen starter hvor “Dora” er barn og leger sammen med sin fætter “Diego”, men springer så ret hurtigt 10 år frem i tiden hvor hun bliver teenager, og flytter til storbyen hos sin fætter for at starte i high school. Nu er hun blevet en overenergisk eventyrere der uforvarende havner i junglen, sammen med nogle af hendes klassekammerater. Der er fart over feltet og stilmæssigt er den meget lig af Indiana Jones filmene, med farer der lurer, store skatte og finurlige fælder. Både ræven “Hugo” (han hjælper de onde) og aben “Boots” er med i en lidt karikeret animeret version. Lidt pudsigt er det også, at filmen knap en time inde i handlingen forvandler sig til den gammelkendte tegnefilmsstil for en kort bemærkning. Det sker da “Dora” og hendes venner indsnuser nogle svampesporer og bliver forvandlet. Filmen er, udover den forholdsvis spændende handling, også ganske morsom og det gør overraskende nok filmen seværdig.

Ekstra:

  • Bloopers – 2.12
  • Deleted and extended scenes – 12.35
  • All about Dora – 8.40
  • Can you say Pelicula? – 4.33
  • Dora in flower vision – 4.16
  • Dora’s jungle house – 3.45

Ekstramaterialet passer godt til filmen, små featuretter der er interessante og fortæller lidt om de forskellig dele af filmen.

Konklusion:
“Dora and the lost city of gold” er et børnefilmsunivers omsat til teenage komedie/eventyr/drama. Der spilles klart på det nostalgiske for de teenagere der kan huske Dora fra de var børn. Trods de uundgåelige klichéer fungerer filmen rigtig godt, faktisk bedre end forventet. Den er på sin egen Nickelodeon teenage-facon spændende og komisk underholdende.

Karakter:
Ekstra: 2/5
Filmen: 3/5