2.0
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming

Release: 09.01.2020

Min: 87

Anmeldt af: Aron Gerberg Simonsen

Covertekst:0
Da en kategori 5-orkan hærger Florida, skynder Haley (Kaya Scodelario) sig hjem til sin far, der er kvæstet og fanget i husets krybekælder. Samtidig med at orkanen intensiveres, og vandet stiger, står de to overfor en endnu større trussel, der lurer under overfladen. Producer Sam Raimi (Evil Dead) og instruktør Alexandre Aja (The Hills Have Eyes) leverer “en action-spækket thriller med bid.”

Filmen:
Filmen er en slags gyserfilm der handler om alligatorer der angriber under en orkan, hvor en oversvømmelse gør det muligt. Der er ret fantasifuldt og samtidig forholdsvis plat, det er bestemt ikke uhygge der er mest af i filmen omend den rummer en lille smule spænding ind imellem. Handlingsmæssigt sker der dog ikke det helt store, den starter i en krybekælder og ender på et tag. Til tider går det meget langsomt for filmen, at bevæge sig fremad, sommetider virker det næsten som om den er gået i stå.

For at fylde tiden ud i den tynde handling om to mennesker og en hunds kamp mod vandmasser og alligatorer, forsøger den sig med noget far-datter sentimentalitet, som man oftest kun ser der i amerikanske Hollywood film. Heller ikke denne gang virker det ret godt, tværtimod virker det meget mere patetisk end ellers og derfor hæmmer det også mere end det gavner filmen. Samtidig er det også helt utroligt hvad de tre kan overleve i deres kamp for ikke at drukne eller blive ædt, det hører sig jo nok med i en rendyrket fiktionsfilm som denne.

Uhyggen eller spændingen basererer sig på klaustrofobi og agrizoofobi (fobi for vilde dyr), og det virker til dels trods det, at det hele er meget overdrevet. Filmens største kvalitet er, at den er både dyrt og flot lavet, de mange scener i og under vand, eller begge dele på samme tid, har en dragende effekt. På den visuelle side er det en film der er virkelig godt lavet, og ud fra dét perspektiv kan det godt betale sig at se filmen.

Ekstra:

  • Intro to alternate opening – 0.25
  • Alternate opening – 4.49
  • Deleted and extended scenes – 6.03
  • Beneath Crawl – 28.05
  • Category 5 gators: The VFX of Crawl – 11.37
  • Alligator attacks – 1.32

Ekstramaterialets “Beneath Crawl” er den featurette der bør ses i denne sammenhæng. Den giver et fascinerende indblik i hvordan filmen er optaget, især fordi langt størstedelen af scenerne foregår i vand.

Konklusion:
“Crawl” er med sin platte og meget lidt indholdsrige handling ikke helt den spændingsfilm den ellers lægger op til. Til gengæld er der noget fascinerende over filmens billedside, da handlingen for det meste udspiller i og under vand. Det giver en flot visuel side hvor handlingen ikke helt kan følge med, og især den sentimentalt overspillede far-datter relation trækker filmen i den gale retning.

Karakter:
Ekstra: 2/5
Filmen: 2/5