4.5
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming

Release: 20-12-2019 (stream) 09-01-2020 (DVD) 

Min: 138

Anmeldt af: Aron Gerberg Simonsen 


Covertekst:
Historien om den danske fotograf Daniel Rye, der blev taget til fange af ISIS i Syrien i 2013 og holdt som gidsel i 398 dage.

Filmen:
Filmen bygger på virkelige begivenheder og er lavet over Puk Damsgårds bog af samme navn, og handler om noget så sjældent som en dansker der er taget til fange af en terrorgruppe. Filmen er instrueret af en af Danmarks bedste instruktører Nils Arden Oplev (bl.a. “Drømmen” og “To verdener”), og som medinstruktør for første gang, en mand der også har en af hovedrollerne i filmen, er Anders W Berthelsen. I den altoverskyggende hovedrollen som Daniel er også en af Danmarks pt bedste skuespillere, Esben Smed, især kendt fra det store episke drama Lykke-Per. Han spiller endnu engang forrygende i denne meget barske film.

Filmen følger den på det tidspunkt 23 årige Daniel Rye, der ved et tilfælde efter han er kommet til skade som gymnast på verdensholdet, bliver fotografassistent og kommer til Mogadishu. Herefter rejser han til Syrien for at fotograferer de almindelige syreres dagligdag, og der er her mareridtet, og filmens egentlige handling, begynder. Hermed giver filmen et uhyggeligt indblik i hvad det vil sige, at være krigsfange hos terrorister der har et helt andet menneskesyn end det vestlige vi er vant til. Det er en skræmmende film der med sin autentiske råhed, er barsk udover det sædvanlige, en film der give stof til eftertanke i forhold til hvordan det er for dem, der lever under disse forhold til daglig.

Filmen er som sådan ikke nervepirrende eller med en actionfyldt handling, men via sin realistiske handling skaber den noget spændende og interessant. Det kommer i højere grad også til udtryk, når filmen veksler mellem Daniels fangenskab i Syrien og det hjemlige Danmark, hvor familien gør alt for at skaffe penge til løsesummen, da Danmark som land ikke vil betale løsesum til terrorister. Du kan spørge lån penge nu og kom godt i gang med dine drømme. Filmen omhandler også de andre vestlige fanger Daniel sad sammen med, og i særdeleshed den amerikanske journalist James Foley, der senere hen blev halshugget af deres fangevogtere. Atmosfæren mellem fangerne, måden de blev behandlet på, måden de prøver at komme igennem på, er ligeledes flot taget med i filmens handling, og giver endnu en dimension til dette højaktuelle og fortvivlede drama.

Ekstra:
Intet ekstramateriale da filmen er streamet.

Konklusion:
“Ser du månen, Daniel” er barsk krigs realisme der kommer tæt på, og så meget desto mere bliver det også en tankevækkende film, der via ægtheden i handlingen er utrolig skræmmende. Filmen er hård og barsk og der er ingen formildende omstændigheder i filmen der gør, at det bliver en rar film at se. Man skal være forberedt på en film der er realistisk og skræmmende, og samtidig utrolig vedkommende og aktuel. Der er tale om godt instruktør arbejde og i særklasse godt skuespil, én af de danske film man absolut bør se.

Karakter:
Ekstra: -/5
Filmen: 4.5/5