2.5
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming

Release: 21-11-2019

Min: 111

Anmeldt af: Aron Gerberg Simonsen

Covertekst:
TOLKIEN er fortællingen om de år, der formede den berømte forfatter J.R.R. Tolkien (Nicholas Hoult).Han finder venskaber, mod og motivation blandt andre udstødte i skolen.Deres bånd styrkes med tiden, indtil Første Verdenskrig bryder ud, og deres broderskab trues. Tolkiens oplevelser tidligt i livet inspirerede ham senere til at skrive sine berømte Midgårds-romaner.

Filmen:
Filmen om den verdensberømte skaber af fantasy genren, forfatteren J. R. R. Tolkien, er et indblik i hans ungdom før han slog igennem som forfatter, historien om de ting der måske kunne have haft indflydelse på hans senere forfatterskab. Filmens interessante del, hvis der er en sådan, er det at den handler om netop ham der har haft så stor en litterær indflydelse. Selvfølgelig har det også haft stor betydning, at hans bøger om Hobitten og Ringenes Herre er blevet formidabelt filmatiseret, og står som nogle af de største film mesterværker i nyere tid.

Filmen veksler hele tiden mellem hans ungdom/skoletid og hans kamp ved fronten under første verdenskrig i 1916. Den viser situationer, begivenheder og landskaber der drager paralleller til Hobitten universet, så der er forsøgt at skabe en rød tråd mellem hans levede ungdomsliv og de bøger han skrev. Filmen er en udtalt tale-film, dvs en film med megen snak og konversation, og der er interessante passager hvor der gås ind i den måde hvorpå han selv opfandt sprog. Samtidig er filmen også pga at det er en tale-film, lidt sej i optrækket og når aldrig, at komme op i gear. Filmen bliver snakket ihjel, og selvom det er en intellektuel film der giver et indblik i Tolkiens ungdomsliv, er den ikke specielt spændende.

Ekstra:

  • Deleted scenes – 12.37
  • First look – 12.59
  • Audio commentary by Dome Karukoski
  • Gallery

Ekstramaterialet er i lighed med filmen af den mere kedelige slags, det er yderst sparsomt og uinteressant.

Konklusion:
“Tolkien” har alle forudsætninger for, at blive en interessant film, da det faderen til fantasy genren filmen handler om, men det opfylder den kun i ringe grad. Der er ting der er interessante i forhold til forfatteren, men langt det meste af tiden er den en langsommelig film med uendelige konversationer. 

Karakter:
Ekstra: 0.5/5
Filmen: 2/5