4.5
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming
Release: 11-11-2019
Min: 147
Anmeldt af:
Aron Gerberg Simonsen


Covertekst:
En ung kvinde fra New York tager modvilligt med sin kæreste og hans venner på en rejse til Sverige. Gruppen glæder sig til at opleve de svenske midsommertraditioner på den gård, hvor de skal bo. På overfladen ser alt fint ud, men snart begynder alting at gå helt galt…

Filmen:
Filmen er noget så særpræget som en svensk idyl-gyser, ikke at filmen er svensk, men dens handling foregår i Sverige og der er svenske skuespillere med. Selvom der ikke er sparet på uhygge musikken da de unge amerikanere og deres svenske ven ankommer til Sverige (uha!!!!), er den spækket med svensk midsommer idyl, og filmens visuelle side, scener, farver og kontraster forenes med virkelig smukke landskabsbilleder. Men der kan også anes en konstant foruroligende stemning lurende under overfladen, der er ingen tvivl om at et eller andet vil ske i løbet af ret kort tid, og selvom det selvfølgelig ikke afsløres af én gang, er der også en form for forudsigelighed i det. Det gør dog ikke noget for filmens helhed, da den har noget virkelig fascinerende over sig, stemningen og det nærmest surrealistiske univers filmen bevæger sig i, gør det til en film ud over det sædvanlige.

Det er ikke en overnaturlig gyser og den er heller ikke fyldt med chokeffekter, gyset og spændingen ligger i den nagende stemning af utilpashed der ligger og lurer under den svenske idyl, samt en del gode splattereffekter. Den surrealistiske, og stadigvæk plausible, handling ligger milevidt fra hvad man er vant til at se i gyserfilm, eller film i det hele taget. Der er formået at lave en helt unik og anderledes film, hvor det psykologiske spil er en stor del af filmen, og hvor modsætningerne stilles op mod hinanden og skaber store kontraster. Flere gange i filmen kan man gribe sig selv i at sidde med åben mund og polypper, i ren skær forbløffelse over det der sker i filmen.  Det virkelig fede er også, at den giver sig tid til at fortælle historien, det er med andre ord ikke en typisk amerikansk produceret gyser der, hvor gode og uhyggelige de end kan være, også har noget mainstream over sig, det er simpelthen ikke tilfældet her.

Ekstra:
Intet ekstramateriale da filmen er streamet.

Konklusion:
Nogle vil måske finde “Midsommar” mærkelig, i sin  surrealistiske og særprægede stil, men det er altså en god film der lige har dét ekstra der får den til, at skille sig ud fra mængden. Den er overraskende trods man som seer godt ved hvor det nogenlunde bærer henad, men den kontrastfyldte stemning den bygger op, gør bare oplevelsen til noget helt særligt. Visuelt er det en i særklasse flot film og med sin helt særegne handling, er det en film der placerer sig som en af de virkelig gode filmoplevelser.

Karakter:
Ekstra: -/5
Filmen: 4.5/5