4.5
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming

Release: 02.09.2019

Min: 120

Anmeldt af: Aron Gerberg Simonsen

Covertekst:
THE ALIENIST, der er baseret på Caleb Carrs internationale bestseller, er en psykologisk thriller, der foregår i New Yorks gyldne æra i 1896. Da en seriemorder plager byen, går kriminalpsykologen Dr. Laszlo Kreizler – der også er kendt som en alienist – sammen med bladtegneren John Moore og den unge sekretær Sara Howard for at opklare sagen. Ved hjælp af psykologisk og kriminalteknisk efterforskning opsporer denne gruppe sociale outsidere en af New Yorks første seriemordere.

Filmen:
Første sæson af “The Alienist”, eller “Sindssygelægen” på dansk, består af 10 afsnit og breder sin handling og alle afsnit ud over opklaringen af en række bestialske barnemord. Serien en en klassisk krimiserie med nogle personer der skal opklare en forbrydelse, ofte er det detektiver eller politifolk, i denne serie er det en sindssygelæge, en tegner, en politisekretær og to kriminalbetjente, der ved hjælp af de nyeste “kriminaltekniske” metoder og tegning af gerningsmandsprofil, opklarer de uhyrlige forbrydelser. Det utraditionelle er, at den er henlagt til New York anno 1896, dvs der er noget historisk interessant over den og serien kunne på visse områder godt minde om noget Sherlock Holmes-agtigt. 

Stemningen er dyster og tegner et historisk New York set fra den dystre side, med stor fattigdom, børneprostitution og mord, samtidig med at den som kontrast også bevæger sig i overklassens kredse. Den fokuserer på de store klasseskel, på kontrasterne mellem rig og fattig, den viser en mørk tid i New Yorks historie der trods sin fremgangsperiode som storby også rummer en bagside af medaljen. Politikorruption er også ganske normalt på denne tid og de fem venner kommer til at kæmpe mod netop det i deres jagt på sandheden, politi korruptionen der her er direkte personificeret gennem den stærkt usympatiske politikaptajn “Connor”. 

Dakota Fanning ses i en god rolle som politisekretær, den første kvindelige ansatte ved New Yorks politi og leverer et flot portræt, af en stærk kvinde der bryder med datidens normer. Hun er også kilden til seriens kærlighedshistorie, der er fint afbalanceret som modvægt til seriens ellers ekstremt makabre handling. Alle afsnit i serien er virkelig spændende, og det er sjældent det kan siges om en serie, ofte er der et par afsnit der daler lidt i kvalitet, det er ikke tilfældet her. Afsnit 8 er et turning point for serien og afslutter det hele på fornemmeste og uhyggeligste vis.

Ekstra:
Intet ekstramateriale.

Konklusion:
“The Alienist” er en uhyggelig og meget makaber serie og man bliver ikke skånet for noget som helst. Derfor kan den godt virke voldsom og blodig, men så meget des mere er den også spændende og fascinerende i sit krimiplot. Det er ikke en stor opsat serie som så mange andre af de store serie baskere, til gengæld er den virkelig spændende og uhyggelig, hvilket gør at det bliver en utrolig seværdig serie.

Karakter:
Ekstra: 0/5
Filmen: 4.5/5