4.5
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming

Release: 02.09.2019

Min: 120

Anmeldt af: Aron Gerberg Simonsen

Covertekst:
Det er snart et år siden, at Danmark forandrede sig for altid. Et chokerende bombeangreb på Nørreport har sat nationen på den anden ende og sendt rystelser gennem det politiske landskab. Det næste folketingsvalg er nærtforestående, og her er den nationalistiske Martin Nordahl og hans parti Nationalbevægelsen set som den store favorit. Under løfte om at ”smide alle de fremmede ud” står partiet til en historisk sejr. I den anden ende af samfundet har fremmedhadet sat en anden bevægelse i gang. Den unge Zakaria bliver stadigt mere tiltrukket af en rute med radikalisering og farlig modstand, der sætter både hans eget og hans families liv på spil. Sammen med sin mentor, Ali, indleder Zakaria en indsats mod Nordahl og den voldelige og ekstreme højrefløjsgruppe Danmarks sønner, hvis forbindelser måske er tættere end som så. Danmarks sønner er instrueret af debutanten Ulaa Salim og har talenterne Zaki Youssef og Mohammed Ismail i hovedrollerne, mens Rasmus Bjerg spiller den skræmmende Martin Nordahl.

Filmen:
Det er sjældent en dansk film er så aktuel som netop denne film er, et politisk højaktuelt indlæg til noget af det der fylder mest i dansk politik, nemlig fremmedhadet der er baseret på angsten. Man skal ikke mange måneder tilbage i dansk historie for, at kunne se store paralleller til denne film der fremstiller ekstremisterne på begge sider af de politiske fløje. Det handler i bund og grund om angst for det der virker fremmed overfor én, hvad enten der er tale om højreorienterede “nationalister” eller danskere med anden etnisk baggrund der bruger vold og terror som argumentation. Filmen viser ekstremerne på begge sider, som heldigvis ikke er udbredt til hele befolkningen, hvor pointen er den uomtvistelige sandhed, at had avler had.

Der ligger ingen sympati hos nogle af parterne, samtidig med det også er en film der vil vise menneskene bagved, den tager sit parti hos dem der ønsker at løse problemerne uden at gå uden om loven, men er også opmærksom på, at mennesker kan blive drevet ud i ekstremer. Det er for seeren også svært at føle nogen sympati med disse ekstremister på begge sider, men filmen forsøger at få seeren til at sætte sig ind i bevæggrundene der ligger bag. Rasmus Bjerg beviser endnu engang, at han er en fremragende transformator når han i rollen som politisk leder af et ekstremt fremmedfjendsk parti, leverer en skræmmende kold og uhyggelig præstation.

Stemningen er dyster og handlingen udspiller sig i et mørkt og koldt Danmark, der illuderer den kulde og kynisme der ligger til grund for filmen. Handlingen er stærkt ubehagelig og det er som sådan ikke en film der god at se, men den har en aktualitet og en realisme der gør den virkelig interessant. Det er ikke en underholdningsfilm, der er hverken humor, ironi eller andre populære danske filmiske virkemidler i handlingen, den er barsk og rå med en atmosfære der går lige i maven.


Ekstra:
Intet ekstramateriale da filmen er streamet.

Konklusion:
“Danmarks sønner” er et højspændt politisk drama, den viser en barsk virkelighed uden nogen former for romantisering af den aktuelle politiske situation i Danmark. Der er umiskendelige lighedspunkter til det politiske billede som det ser ud nu, det er en løftet pegefinger og en påmindelse om hvor galt det kan ende, hvis ikke danskerne uanset etnisk baggrund, ikke besinder sig. Had avler had. 

Karakter:
Ekstra: 0/5
Filmen: 4.5/5