3.0
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming

Release: 08.04.2019

Min: 115

Anmeldt af: Aron Gerberg Simonsen

Covertekst:
Biologen og den tidligere soldat Lena (Natalie Portman) rystes, da hendes mand (Oscar Isaac) kommer hjem og er døden nær efter en hemmelig mission i The Shimmer – en mystisk karantænezone, ingen nogensinde er vendt tilbage fra. Nu må Lena og hendes elite team betræde en smuk, dødsensfarlig verden af muterede landskaber og væsener for at stoppe det voksende fænomen, der truer alt liv på Jorden.

Filmen:
Instruktøren Alex Garland lavede i 2014 sci-fi thrilleren “Ex Machina”, som trods mange gode intentioner aldrig blev helt forløst hvad angår spænding og intensitet, men hvor det visuelle var i særklasse. “Annihilation” er hans film nummer to, endnu en sci-fi thriller, og denne gang er der kommet lidt mere intensitet i handlingen, her når den sin forløsning i form af en interessant og til tider spændende handling. Endnu en gang er det visuelle i særklasse, landskaber, lyssætning og stemninger er fanget virkelig smukt og endnu engang er dét, det største plus ved Garlands film.

I sit udgangspunkt er filmen en kærlighedshistorie og den foregår i noget man kan kalde for tre etaper, eller tre verdener, og kærlighedshistorien fører til en rejse gennem disse. Filmen er inddelt i kapitler der passer til de tre verdener, “område x”, “flimmeret” og “fyrtårnet”, og kører sin handlingen lineært derefter. Det starter ganske normalt, altså i verdenen som vi kender den idag og her fremstår filmen troværdigt, i næste kapitel bliver det lidt mere mærkeligt og alligevel ganske spændende, for til sidst at ende ud i en kryptisk slutning der faktisk godt kan virke lidt irriterende. I sidste ende bliver filmen bare for mærkelig og selvom den startede rigtig godt ud, trækker filmens slutning gevaldigt ned på det samlede indtryk. Der er ikke rigtig nogen forklaring på hvorfor filmens handling er som den er, hvilket godt kan tiltale nogle, men det kan også for andre virke som en hæmsko for filmen, hvilket nok er det der gør sig mest gældende her.

Ekstra:
Part 1 – Southern reach – 26.15
Part 2 – Area X – 27.07
Part 3 – To the lighthouse – 19.43

Ekstramaterialet er ligesom filmen delt i tre, men i og for sig egentlig ganske unødvendigt, det hele kunne ligeså godt være samlet i en stor featurette. Men ekstramaterialet er godt og fortæller rigtig meget om filmen og tankerne bag, hvilket kan være rigtig godt netop til sådan en speciel film som denne er.

Konklusion:
“Annihilation” betyder “tilintetgjort”, og det er en meget passende titel for filmen og dens handling. Filmen er god og seværdig men har dog også sine svagheder, det er en meget fantasifuld sci-fi thriller, med en god portion troværdighed i starten for til sidst at ende med, at blive meget mærkelig. Er man til sci-fi af den lidt mere mærkværdige slags vil “Annihilation” helt sikkert falde i god jord.

Karakter:
Ekstra: 2.5/5
Filmen: 3/5