5.0
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming

Release: 18.03.2019

Min: 134

Anmeldt af: Aron Gerberg Simonsen

Covertekst:
Bohemian Rhapsody er en hyldest til Queen, deres musik og enestående sanger Freddie Mercury, som trodsede stereotyperne, rev konventionerne fra hinanden og blev en af verdens mest elskede underholdere. Filmen følger bandets eksplosionsagtige opgang gennem deres ikoniske sange og revolutionerende lyd, til bandet næsten splittes på grund af Mercurys afsporede livsstil og den triumferende genforening under Live Aid, hvor Mercury leder bandet i en af de mægtigste optrædener i rockhistorien, samtidigt med at han kæmper mod en livstruende sygdom. Under tiden cementerer de arven fra et band, som fortsætter med at inspirere outsiders, drømmere og musikelskere i dag.

Filmen:
På et eller andet tidspunkt måtte det jo komme, en film om et af historiens største rockbands, Queen, der stadig er meget populære selv her næsten 28 år efter Freddie Mercurys død, og hvor bandet stadig spiller. Queen kan selvfølgelig ikke nævnes uden også at nævne Freddie Mercury, og selvom dette er en film om bandet Queen er det i første omgang den karismatiske forsanger filmen handler om. Helt fra starten af hans indlemmelse i bandet til den legendariske genforeningskoncert, til Live Aid på Wembley Stadion, en af filmens helt store og spektakulære kuldegys frembringende scener.

Historien ligger helt sikkert meget tæt på sandheden og har dermed en form for dokumentarisme, uden at den på noget tidspunkt minder om en dokumentarfilm, men det er en fortælling der på en og samme tid virker troværdig og alligevel spektakulær, og sådan er virkeligheden jo også nogle gange. Filmen står som et stærkt musikalsk symbol på en svunden tid, om et band der skabte sin helt egen lyd og blev verdensstjerner. Den er fyldt med al den suveræne musik de fik lavet fra start til slut, hvordan nogle af sangene blev til, hvordan de spillede dem til koncerter, så på mange måder er de flettet ind i handlingen. Det er en virkelig interessant og en nydelse både at høre og se på.

Freddie står som den centrale person i filmen der byder på op og nedture, og seeren bliver virkelig draget ind i filmen og slippes først fri når filmen er slut. Glæderne og sorgerne kryber under huden, det er en film der på alle måder rører publikum. Filmen beskriver udover musikken, bandets op og nedture også problematikken i, at Freddie finder ud af han er homoseksuel og senere hans AIDS sygdom. Der er mange facetter i filmen, der tilsammen skaber en helstøbt og suveræn filmoplevelse.

Rami Malek vandt en Oscar® for sin rolle som Freddie Mercury og det er også en pragtpræstation han leverer, han har (formentlig) fanget Freddies personlighed og er med til at filmen fremstår helstøbt, troværdig og fængende. Som seer tror man på, at han er Freddie, eller ihvertfald en meget sandsynlig version af ham. Han var en ener der ville være som han var, ingen skulle bestemme hvordan han skulle opføre sig, og som sådan er han også portrætteret. Langt hen ad vejen er det også en sympatisk Freddie Mercury filmen fremstiller, selvom han helt sikkert som så mange andre også kunne være usympatisk, hvilket faktisk også er en del af filmen. Det gøre filmen til noget helt specielt, at den er nuanceret i sit billede af ham og ikke udelukkende fremstiller ham som enten sympatisk eller usympatisk, filmen balancerer fint mellem begge sider af hans personlighed.

Ekstra:
The complete Live Aid movie performance – 21.55
Rami Malek: Becoming Freddie – 16.13
The look and sound of Queen – 21.44
Recreating Live Aid – 19.55
Theatrical trailers

Ekstramaterialet er i takt med filmen meget interessant, den giver svarene på mange af de spørgsmål man måtte have i forhold til filmen. Det er et fascinerende indblik i filmens tilblivelse og selvfølgelig Rami Maleks forvandling til Freddie Mercury. Et ekstramateriale der for en gangs skyld er interessant hele vejen igennem.

Konklusion:
“Bohemian Rhapsody” er et stærkt musikalsk monument for eftertiden, filmen der troværdigt og fængende fortæller den virkelige historie om Freddie Mercury og bandet Queen. Den er fyldt med god musik og har en handling der rører en, både med glæde og sorg, den er intet mindre end et episk mesterværk.

Karakter:
Ekstra: 4/5
Filmen: 5/5