Format: DVD, Blu-ray, Streaming

Release: 24.01.2019

Min: 96

Anmeldt af: Aron Gerberg Simonsen

Covertekst:
Vatikanet sender en præst med en dyster fortid og en novice, der står foran aflæggelse af sit løfte, ud for at undersøge en ung nonnes selvmord. De afslører ordenens uhyggelige hemmelighed og sætter livet, troen og sjælen på spil for at konfrontere en ondskabsfuld kraft i form af den dæmoniske nonne, som første gang terroriserede publikum i The Conjuring 2.

Filmen:
Dette er femte film i The conjuring serien, men handlingsmæssigt den kronologisk første idet den foregår i 1952, mens de andre foregår frem til 1977, de andre film i den handlingsmæssigt kronologiske rækkefølge er; “Annabelle: Creation” (2017), “Annabelle” (2014), “The conjuring” (2013) og “The conjuring 2” (2016). Alt dette kan der ses meget mere om i ekstramaterialet.

Nonnen fra “The conjuring 2” er genganger i denne film og er endnu engang et skræmmende symbol, på noget der egentlig ikke burde være uhyggeligt, men bliver det i den legemlige manifestation via skuespillerinden Bonnie Adams, hun spiller skræmmende godt. Det er nonnen der er den helt store skræmmeeffekt i handlingen, der som i så mange andre gyserfilm slår sig på det overnaturlige med hvad det indebærer af katolicisme, onde ånder, overtro osv osv. Det er en utrolig gængs opbygning, men samtidig er den også mørk og dyster så den rent faktisk går hen og til tider bliver ret uhyggelig. Så selvom filmen er overdreven unaturlig og det er lidt diffust hvordan det onde fungerer, har filmen også sine momenter hvor den fungere godt.

Filmen rummer kontraster til det uhyggelige hvor det er mere dagligdags situationer der vises, men langt hen ad vejen er det det okkulte og dystre der gennemsyrer filmen og bliver filmens gys. Det at handlingen også for størstedelen af tiden foregår i et afsidesliggende kloster i Rumænien, underbygger den uhyggelige stemning filmen for det meste formår at kanalisere ud.

Ekstra:
A new horror icon – 5.18
Gruesome planet – 6.18
The conjuring chronology – 3.50
Deleted scenes – 12.18

Ekstramaterialet er godt og giver et indblik i filmen og ikke mindst i de andre film der ligesom hører med til “serien”, et ekstramateriale der er værd at tage med.

Konklusion:
“The nun” er en vellavet gyser af den overnaturlige slags, desværre tangerer den også det overdrevne ind i mellem hvor det godt kan blive lidt for meget. Nonne karakteren er uhyggelig og den dystre stemning er med til at redde denne film, så det i sidste ende bliver en gyser der er værd at se.


Karakter:
Ekstra: 2/5
Filmen: 3/5