Format: DVD, Blu-ray, Streaming

Release: 31.01.2019

Min: 135

Anmeldt af: Aron Gerberg Simonsen

Covertekst:
Fra Spike Lee kommer her den utrolige, virkelige historie om en amerikansk helt. I 1970erne bliver Ron Stallworth (John David Washington) den første afroamerikanske detektiv i Colorado Springs Police Department. Fast besluttet på at gøre en forskel sætter han sig for at infiltrere og afsløre Ku Klux Klan. Han inddrager en erfaren kollega, Flip Zimmerman (Adam Driver), i den hemmelige efterforskning. Sammen forsøger de at knække den ekstreme organisation, der går efter at opnå bred appel. BlaKk- Klansman er en rå, autentisk skildring af raceforhold i 1970ernes USA, der ikke er mindre relevant i nutidens urolige verden.

Filmen:
Race diskrimination og racisme i 70’ernes USA er omdrejningspunktet for denne film der skulle være bygget på en sandfærdig historie, det aspekt har dog ikke den helt store afsmittende effekt på filmen på den måde, at den skulle bliver ekstra interessant og spændende. Filmen er utraditionel i den forstand, at den tegner filmen med en snert af humor der normalvis ikke hører til i denne type “alvorlige” film, og dermed på en måde tager brodden af en ellers vedkommende historie.

Filmen kører med to slogans på hver sin side, nemlig “white power” og “black power”, to yderpoler sat op imod hinanden og med filmens hovedperson Ron Stallworth som undercover i begge kredse, det virker ret skørt at han som afroamerikaner går undercover i KKK, det er da også i dette aspekt filmens underliggende humor ligger gemt. Instruktøren er afroamerikaneren Spike Lee og sympatien ligger selvfølgelig også hos “black power” fraktionen, og Ku Klux Klan fremstilles som en flok fordummede idioter, hvilket nok heller ikke er ret langt fra sandheden!

Filmen undlader heller ikke at komme med politiske holdninger og trækker flere gange paralleller fra datidens KKK og den nuværende amerikanske præsident Donald Trump, hvor lederen af KKK bruger udtryk som “America first” og “Make America achieve greatness again”. Stikpillerne er der, men det er heller ikke helt uden hold i virkeligheden, filmen slutter af med at vise billeder fra demonstrationer hvor filmens problemer stadig er de samme og dette er filmens stærkeste statement.

Ekstra:
A Spike Lee joint – 5.09
Blackkklansman extended trailer feat. Prince’s “Mary don’t you weep” – 4.29

Featuretten  der fortæller om filmen er ikke meget længere end den trailer der også er på ekstramaterialet, det er ikke særligt fyldestgørende og ret hurtigt set igennem.

Konklusion:
“Blackkklansman” er en udmærket historie om et emne der normalvis kan sætte sindene i kog på den ene og den anden side, men med sin afvæbnende komik kommer der heller ikke så meget bid i historien, til tider går den faktisk hen og bliver lidt kedelig. Filmen har nogle gode pointer og politisk vil den også gerne gøre sig gældende ved at vise, at selvom der er gået flere årtier og man skulle tro mennesker var blevet klogere, er problemerne stadig de samme.

Karakter:
Ekstra: 0/5
Filmen: 2.5/5