Format: DVD, Blu-ray, Streaming

Release: 28.02.2019

Min: 141

Anmeldt af: Keld Mølbæk

Covertekst:
Den Oscar®-belønnede instruktør Damien Chazelle og stjerneskuespilleren Ryan Gosling fortæller den fascinerende historie om den første bemandede mission til månen med fokus på Neil Armstrong og årtiet, der ledte op til den historiske Apollo 11-rejse. Filmen, der er baseret på en bog af James R. Hansen, er en dybfølt og intens beretning fra Armstrongs perspektiv, med en skildring af både triumferne og omkostningerne – for Armstrong, hans familie og kolleger og selve nationen – ved en af de farligste missioner gennem tiden.

Filmen:
Der er godt nok mange film om amerikanernes kamp for at være den første på månen og alle de andre rumprojekter hvor Apollo 1, helt sikkert er mest kendt.  Derfor kan man heller ikke helt lade være med at tænke, er der mere at fortælle.

Svaret er simpelt –  ja der er meget mere at fortælle! First Man er lidt ligesom Titanic, vi ved alle hvad der skal ske og bliver alligevel overrasket. Denne film fortælle nemlig både historien vi kender, om rejsen til månen med Apollo 11, men det er faktisk ikke det vigtigste den har at fortælle. Den fortæller nemlig historien bag eller helt præcist personerne bag projektet med Neil Armstrong, som den centrale person, men også om alle dem der måtte lade livet i kampen mod russerne om at nå månen først.

Det er en både rørende og imponerende historie, om de omkostninger der var undervejs både økonomisk og menneskeligt. For USA og ikke mindst for menneskene omkring projektet og deres familier, er helt sikkert der filmens nerve er og det der gør den til mere end bare endnu en film i rækken om USA’s rumeventyr.   

Ekstra:
• With Deleted Scenes

• Giant Leap in One Small Step

• Recreating the Moon Landing

• Shooting at NASA

• Astronaut Training

• Feature Commentary and More!

Der er masser af ekstra både om filmen og selve missionen, bestemt et kig værd  

Konklusion:
First Man” er en film der går helt tæt på de folk der endte med at komme først til månen, skønt mange nederlag på vejen og  mange menneskelig omkostninger. Absolut en film der bør ses, hvis man har lidt interesse for emnet.

Karakter:
Ekstra: 3.5/5
Filmen: 4/5