Format: DVD, Blu-ray Streaming

Release: 31-01-2019

Min: 162

Anmeldt af: Aron Gerberg Simonsen


Covertekst:
På jagt efter lykken flytter Per væk fra det landlige Jylland, det stærkt religiøse hjem og sin patriarkalske præstefar, og sætter sejl mod København for at studere til ingeniør og realisere et stort visionært og moderne energiprojekt. I hovedstaden kaster Per sig ud i storbylivet, og får kontakt med den jævnaldrende Ivan fra den rige jødiske familie Salomon, som vil hjælpe ham med at føre projektet ud i livet. Per får øje på mulighederne ved deres venskab og forelsker sig i datteren Jakobe. Jakobe fascineres af Pers ihærdighed og stædighed og må til sidst give efter for kærligheden. Nu burde Pers lykke være gjort. Men stadig trækkes Per med arrene fra barndommen og hans dogmatiske familie, der stadig ikke accepterer hans nye liv og hans jødiske forlovelse. Trods al sit held og fremgang har Per svært ved at bryde båndene og slippe af med de sår, hans strenge, religiøse baggrund har givet ham, og han frygter, at han nu som voksen vil komme til at gentage faderens adfærd.

Filmen:
“Lykke Per” er en af de mest omtalte danske film i lang tid, der også efter den har været vist i biografen har været sendt som tv-serie i 4 afsnit, og har haft stor succes på begge områder. Bille August der er en af Danmarks bedste instruktører, har her filmatiseret Henrik Pontoppidans alderstegne klassiker udgivet i årene fra 1898-1904.

Det er en episk fortælling om det danske samfund omkring det forrige århundredeskifte, en livshistorie på godt og ondt om fantasten og idealisten om “Lykke Per”. Det er en livshistorie og en livs ulykke, hvor fortællingen spænder bredt, den følger en stor del Pers liv, fra han rejser hjemmefra og til han bliver en “ældre” mand. Det er et stort kærlighedsdrama der udspiller sig, et drama der rummer både sorg og glæde. Stærkest og helt centralt i filmen står kærlighedshistorien mellem Per, den fattige men selvbevidste studerende, og Jakobe, den jødiske rigmandsdatter. Egentlig en helt klassisk kærlighedshistorie og alligevel er den så nuanceret og så medlevende, at det er svært ikke at blive grebet af den. Det skyldes i høj grad også Katrine Greis-Rosenthal der spille Jakobe, overbevisende og smukt charmerende i hendes på én gang sårbare og viljefaste sind. Hun vandt en Robert for sin præstation og hun er intet mindre end betagende, en virkelig flot og intens præstation af mangeartede følelser.

Filmen handler selvsagt om Per og hans skæbne, eller livshistorie, en hovedperson der faktisk ikke er særlig sympatisk. Som seer kan man godt føle med ham, håbe med ham på vegne af hans ambitioner og til dels også forstå ham, men langt hen ad vejen, og jo længere filmen skrider frem og hans ego vokser, er han usympatisk i al hans egocentrisme. Hans baggrundshistorie er grunden til hans handlinger, og grunden til at seeren også til en vis grad kan forstå ham, hans stærkt religiøse og hårde barndom danner grundlag for hans komplekse sind. Filmen stiller også spørgsmålstegn ved religion og som modpoler sættes den mørke indremissionske selvretfærdige indoktrinering, overfor den mere moderne og progressive jødedom. Spørgsmålet er hvad der sejrer til sidst, om æblet alligevel ikke falder så langt fra stammen, trods Pers opgør med sin fortid.

Filmen er helstøbt, historien er virkelig fremragende fortalt og skuespilpræstationerne er i særklasse, dog står de sidste 30 minutter som de svageste i filmen, der hvor der springes frem i tiden af flere omgange. Det er ganske kort set i kontekst til resten filmen, men det er heller ikke så interessant og dog stadig en nødvendig og væsentlig del af historien. Det betyder dog ikke noget for filmen som helhed, den er og bliver formfuldendt ned til mindste detalje. Det er ligeledes en film der vinder med tiden, dvs at den ikke ender når de sidste rulletekster er rullet  over skærmen, men en film der sidder i kroppen længe efter.

Ekstra:
Filmen er streamet og derfor er der ingen ekstramateriale.


Konklusion:
“Lykke Per” er en af de store vellykkede film i dansk filmhistorie, der i fremtiden vil komme til at fremstå som en klassiker, ingen tvivl om det. Det er en betagende kærlighedshistorie der kan fange seeren, men også en episk samfunds fortælling om Danmark omkring århundredeskiftet og menneskeskæbner. Det er stort drama der aldrig bliver patetisk, men rammer en menneskelighed der ikke ses så ofte i danske film. Har man ikke set filmen eller serien, så er dette opfordringen til at få det gjort. Har man set den, er der meget at vinde ved at se den igen, der vil være flere ting man lægger mærke til anden eller tredje gang den opleves.

Karakter:
Ekstra: -/5
Filmen: 5/5