Format: DVD, Blu-ray, Streaming

Release: 15.02.19

Min: 119

Anmeldt af :Aron Gerberg Simonsen

Covertekst:
Nogle håndværkere gør en uhyggelig opdagelse i en ældre københavnsk lejlighed: bag en falsk mur i lejligheden finder de tre mumificerede lig siddende omkring et spisebord med en ledig plads klar. Kriminalkommissær CARL MØRCK og hans assistent ASSAD i Afdeling Q bliver sat til at finde ud af, hvem mumierne er og hvem den fjerde plads er tiltænkt. Carl og Assad sætter jagten ind på lejlighedens beboer og finder spor tilbage til den berygtede kvindeanstalt på Sprogø, hvor misrøgt og lægelige forsøg med tvangssterilisering var en fast del af hverdagen for de anbragte, såkaldt utugtige piger. Rædslerne på Sprogø er et overstået kapitel i Danmarkshistorien. Men der dukker personer op, som siger, at eksperimenterne er fortsat helt op i vores tid. Carl og Assad indleder et kapløb med tiden for at forhindre nye mord og overgreb.

Filmen:
Den fjerde og sidste filmatisering af Jussi Adler Olsens populære kriminalromaner, i hvert fald med Zentropa som producent, og Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares som hhv. Carl Mørch og Assad. Som sædvanlig er det en gennem solid produktion, upåagtet den ikke følger bogen nøje, så er det alligevel en rigtig spændende film.

Filmen har to sideløbende historier, en nutidig og en der foregår i 1961, begge med lægen “Curt Wad” som omdrejningspunkt og der er selvfølgelig en sammenhæng der afsløres til sidst i filmen. Begge dele af filmen er interessante og begge rummer spænding og forargelse, det er fiks og god historiefortælling og på den måde følger den sit forlæg ganske godt. Det er en barsk og nogle gange også makaber historie og her fungerer historien om pigehjemmet på Sprogø bedst, fordi den virker autentisk og som noget der kunne være foregået dengang i starten af 60’erne. Til gengæld er den nutidige historier en anelse overdrevet og virker knapt så autentisk, men i spændingens navn fungerer det rigtig godt og den er godt kædet sammen med Sprogø historien.

Ekstra:
Filmen er streamet og derfor er der ingen ekstramateriale.

Konklusion:
Journal 64 gjorde sig rigtig godt som bog og filmen her er også ganske spændende, de to sideløbende historier hænger godt sammen og man føler virkelig med dem der lider overlast i filmen. Desværre er det et farvel til Nikolaj Lie Kaas og co., i det der blev til 4 vellavede danske krimier, og Journal 64 er en fin afslutning.

Karakter:
Ekstra: -/5
Filmen: 4/5