Der er helt sikkert mange der går og drømmer om surround lyd til sin computer eller stuen, men det er en bekostelig affære at komme igang.

Derfor har vi prøvet om vi kunne skabe en billig løsning i form af Logitech Z607 surround højttalere sæt til 1100,-. Det viste sig nu at blive en anelse sværere opgave end forventet.

Pakkens indhold:
Man får naturligvis fem højtaler og en subwoofer, som det jo kræves ved surround 5. Alle højttalere er monteret med kabler og disse er en bestemt farve i forhold til hvor højttaleren skal placeres i setuppet. Front, center, surround/back og bag på subwooferen er samme farve kombi så der er ikke noget at tage fejl af. Desuden er der de obligatoriske papirer med, nogle phono kabler og en lille fjernbetjening.

Opsætning.
Selve opsætningen starter nemt, da højttalerkablerne jo som sagt er farvede så der er ikke noget at tage fejl af.

Første problem dukker op da vi må konstatere at kablerne er noget korte i forhold til vores opsætning, ledninger er front 220 cm, center 220 cm, surround 620 cm. Bevares det vil jo altid kunne ske, men det skal godt nok være et lille rum hvis man ikke løber i dette problem. En hurtig søgning og man finder ud af, at de sagtens kan forlænges, men man må jo gå ud fra at højtalerne er kalibreret i forhold til længden på kablet og dermed vil man forskyde surround’en.

Næste problem bestod i at subwoofer kun er forstærker og ikke dekoder. Det betyder at man skal hvad signalet delt og sendt ud til hver kanal før man sender det over til subwooferen. På nogle PC lydkort, har man mulighed for at hive lyden ud i 5.1, desværre har vi en Imac og måtte derfor ud og investere i et ekstern lydkort. Herefter skal man så have et hav af kabler på plads.

Subwooferen har også indbygget bluetooth, hvilket bestemt er en fed ting så man kan afspille lyd fra andre enheder såsom mobil, ipad osv.. Desuden er der indbygget FM radio og SD kortlæser, jeg tvivler nu på at det er noget mange vil benytte sig af, men muligheden er der, for P3 og MP3 fra SD kortet.

Lyden:
Man siger at kvalitet og pris følges ad, det er heldigvis ikke altid at det er sådan, men det gør det i dette tilfælde. Der mangler simpelthen lidt hele vejen rundt. Der mangler power fra de 5 højtalere, men især subwooferen virker noget “stille”. Lydens detaljegrad virker også svag, og sidst men bestemt ikke mindst, lykkes det ikke i vores setup at få den rigtige lydoplevelse af surround, altså hvor lyden “bevæger” sig rundt i rummet. Det blev mere en følelse af at sidde midt i lyden, hvilket også giver en lydoplevelse, specielt hvis man kun er vant til 2 højttalere.

Konklusion:
Logitech Z607 er et billigt 5.1 højttalersæt, desværre er lyden som man kunne forvente i forhold til prisen, så man bør nok lige høre sættet før man køber og måske overvejer Z905 istedet.

Test af Keld Mølbæk