4.0
Score

Format: DVD, Blu-ray – Release: 01.11.18 – Min: 422

 

Covertekst:
THE LOOMING TOWER, der er baseret på Lawrence Wrights Pulitzerprisbelønnede fagbog af samme navn, går i sporene af den stigende trussel fra Al-Qaeda i slutningen af 1990erne.

 

Filmen:
“The looming tower” er en mini tv-serie på 10 afsnit á 50 minutters varighed, om alt det  der udspillede sig fra 1998 og op til angrebet på World Trade Center i 2001. Den tager egentlig udgangspunkt i den undersøgelse der blev foretaget i 2004, der skulle klarlægge hvordan det kunne gå så galt, når både CIA og FBI var på sporet af Bin Laden og Al-Qaeda. Det meste af serien handler dog ikke om retssagen, men fortæller en masse begivenheder op til 9/11, serien benytter sig også af autentiske billeder fra bl.a. Al-Qaeda, bombningen af den amerikanske ambassade i Nairobi, samt Clinton og Lewinsky affæren.

Det er i bund og grund en historie om hvordan to store nationale agenturer ikke kunne arbejde sammen grundet hver deres dagsorden, og som derfor fik fatale følger. Historien er autentisk og der er flere af seriens personer der baseret på virkelige personer. Handlingen er spændende fordi de magtkampe der udspilles er fængende, kva den autentiske og tragiske historie. Filmen er meget sort/hvid i forhold til skyld og uskyld, men personerne er mere nuancerede end som så. CIA er uden tvivl skurken og dem seeren sidder og synes dårligt om, udover terroristerne selvfølgelig, men FBI “chefen” har også nogle ret usympatiske sider.

Udover at filmen er spændende med sin fortælling om stridighederne mellem FBI og CIA, er der også en stor del af serien der består af terror og antiterror aktioner, de er også ret spændende. I det hele taget er serien meget varierende, den veksler mellem action, politisk ballade, og personlige historier. I sidste ende er det uden tvivl også en hyldest til FBI agenterne (CIA var jo skurkene), og de redningsarbejdere der satte deres eget liv på spil, for at redde overlevende fra 9/11. Det er altså også en typisk patriotisk serie der afslutningsvis, viser 5 minutters autentiske optagelser af redningsarbejderne på den fatale dag i september 2001.

 

Ekstra:
Disc 1:

  • Pilot commentary

Disc 2:

  • The looming tower: Divided we fail – 7.13
  • The complexities of character – 11.28
  • Ali Soufan: In his own words – 10.05
  • Across the continents: Creating The looming towers – 10.34
  • Episode “9/11” commentary

Ekstramaterialet indeholder fire gode featuretter hvoraf den mest interessante er “Ali Soufan”, hvor det er virkelighedens Soufan der fortæller om de hændelser der ligger til grund for filmens handling.

 

Konklusion:
“The looming tower” fortæller en væsentlig og sandfærdig historie, der har noget vigtig at berette og et budskab om, at kampen mod terror kræver samarbejde i stedet for modarbejde. Det er en spændende serie der rigtig godt fortalt, den hører til blandt de serier man også skal nå at se, blandt alle de andre!

 

Karakter:
Ekstra: 2/5
Filmen: 4/5