4.0
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming – Release: 23.08.18 – Min: 90

 

Covertekst:
I denne rystende thriller må en familie leve deres liv i absolut stilhed for at undgå mystiske væsener, der forfølger deres ofre gennem lyde. Med visheden om, at selv den mindste lyd af hvisken eller et trin kan medføre døden, er Evelyn og Lee fast besluttet på at beskytte deres børn, koste hvad det vil, mens de desperat søger efter en måde at slå tilbage på.

 

Filmen:
Introen til filmen starter på dag 89 af det der viser sig, at være tidspunktet for hvornår de mystiske aliens angreb første gang. Den følger en familie på fem der går rundt i en øde by for, at skaffe medicin til et af børnene. Der er næsten ingen lyd på filmen, kun en momentvis svag underlægningsmusik til at illudere stemningen, manglen på lyde er dog i lige så høj grad med til, at sætte den uhyggelige stemning der er filmens varemærke. I denne stort set replik-løse film hvor der næsten kun kommunikeres med tegnsprog, er der en ekstra trykkende atmosfære hele vejen igennem, effektivt og stemningsfuldt uhyggeligt.

Efter introen hvor seeren bliver sat lidt ind i tingene, springer handlingen frem til dag nummer 472 og følger familien i et nervepirrende og højspændt døgn. Filmen efterlader også mange spørgsmål der er overladt til fantasien, og hvor det i nogle tilfælde kan virke irriterende, er det her en katalysator til spændingen også længe efter filmen er slut. Selve handlingen fænger også på grund af, at der fattes sympati med familien, man ønsker de overlever og trækker næsten vejret lydløst og undgår, at lave for mange lyde af ren og skær indlevelse. Det er altså ikke en af den slags gysere, hvor den ene ligegyldige person efter den anden bliver slået ihjel.

Instruktøren John Krasinski, der selv spiller faren, har også taget sin kone, Emily Blunt, med til at spille hans kone i filmen. Det fungerer egentlig ganske godt, det er solide præstationer der leveres i filmen, hvor der stort set kun er de fem fra familien, der er medvirkende. Den helt store præstation kommer dog fra den døve Millicent Simmonds, der i filmen også spiller den døve teenagedatter, det er hendes kun anden film, men hun er tydeligvis et skuespiltalent. Til gengæld er aliens figurerne, omend ret klamme at se på, ikke noget man tænker på som noget nyt, de ligner noget der er set før. Heldigvis dukker de ikke så synligt op undervejs, men mere som nogle man kun ser en lille smule af, og ikke før til sidst ses de i fuld figur.

 

Ekstra:

  • Creating the quiet – Behind the scenes of A quiet place – 14.45
  • The sound of darkness – Editing sound of A quiet place – 11.44
  • A reason for silence – The visual effects of A quiet place – 7.33

Ekstramaterialet er rigtig interessant for her kommer en masse baggrundsviden om filmen og idéerne bag. Featuretterne har en tilpas længde hvor der kommer mange detaljer med, og uden det bliver for langtrukkent.

 

Konklusion:
“A quiet place” er gyserfilm på en helt ny måde, ikke fordi selve historien om at nogen bliver angrebet af aliens er ny, men måden den er lavet på. Den næsten komplette stilhed der lægger en trykkende atmosfære over filmen, at en film kan være så skræmmende uden at der rent faktisk er replikker med er imponerende. Det er en gyser der vil blive husket for sin visionære tilgang og for sin nagende uhygge.

 

Karakter:
Ekstra: 3/5
Filmen: 4/5