4.0
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming – Release: 18.10.2018 – Min: 101

 

Covertekst:
12-årige Atari arbejder for den korrupte borgmester. Da alle hunde i Megasaki City sendes på lossepladsen, tager Atari sagen i egen hånd og begiver sig til Trash Island i håb om at finde sin vagthund Spots. Med hjælp fra hjælpsomme hunde starter et eventyr, der vil afgøre præfekturets fremtid.

 

Filmen:
Filmen er animationsfilm der foregår på både japansk og engelsk og den er stærkt humoristisk, bl.a. ved at der er brugt tolke (dukker) i filmen til at oversætte det japanske til engelsk, da filmen foregår i en japansk fremtid mens engelsk er det sprog som hundene taler. De amerikanske stemmer er indtalt af stjerner som bl.a. Edward Norton, Bill Murray, Scarlett Johansson m.fl., og vidner om at det ikke er en helt billig produktion. Instruktøren er Wes Anderson der står bag de to specielle og fantastiske film, “Moonrise Kingdom” og animationsfilmen “The fantastic Mr. Fox”. Denne film hører også til i den lidt mere specielle genre, men Wes Anderson er en mester i at fremstille unikke og specielle universer der drager seeren ind i magien. Stilmæssigt er den lavet i stop-motion, ligesom “The fantastic Mr. Fox” og kult filmen “Bjergkøbing Grand Prix”, der giver et helt specielt billede der bevæger sig rykvis. Det kan godt virke lidt old school med denne form for animation, det er dog så gennemført og up to date, at det ikke har den mindste betydning for filmen for den er virkelig gennemført.

Filmen er en sarkastisk samfundssatire der tager hul på et overordnet emne der har været et verdensproblem i flere tusinde år, at udrense eller deponere nogle individer fra samfundet. Et utrolig barskt plot der kan trække en rød tråd fra gammel tid og frem til nutiden. Hvem det lige netop er folkene bag filmen vil rette en pegefinger imod er uvist, men da det er en amerikansk film kunne det nemt være Rusland eller Nordkorea, eller sågar deres eget hjemland USA, der her i overført betydning får en rap over nakken. I dette tilfælde er problemet projiceret over på hunde som har fået fået forskellige sygdomme, og derfor deponeres ud på “Skraldeøen” (en ø hvor al affaldet bliver deponeret), hvor de med tiden også skal udryddes. Heldigvis er der en dreng der går i opposition mod diktatoren/borgmesteren fordi han har en hund der var hans bedste ven. Det giver konflikter mellem befolkningen i byen der ellers er godt underkuede, delt op mellem dem der kan lide katte og dem der kan lide hunde, og der er også konflikter hundene imellem i deres eget lille losseplads samfund.

 

Ekstra:
Animators – 3.42
Isle of Dogs cast interviews – 5.09
Puppets – 4.03
An ode to dogs – 2.00
Magasaki City and Trash Island – 2.59
Weather and elements – 3.04
Gallery
Theatrical trailer

Featuretterne er ret korte, men gældende for alle sammen er, at de er interessante. Især featuretten “Puppets” der viser hvordan mange af dukkerne er blevet til, det store arbejde der ligger bag, er fascinerende.

 

Konklusion:
“Isle of Dogs” er en animationsfilm der ikke er beregnet for de mindste børn, men større børn kan sagtens se den også uden at forstå dobbelttydigheden i handlingen. Det er en god historie med en væsentlig pointe, folkene bag filmen har virkelig villet noget med denne film. Handlingen er dog også lidt speciel og humoren tangerer over i den sorte afdeling, hvilket virker fortrinligt i den lidt aparte indpakning filmen har.

 

Karakter:
Ekstra: 1.5/5
Filmen: 4/5

Anmeldt af Aron Gerberg Simonsen