4.0
Score

Format: DVD, Blu-ray – Release: 13.09.18 – Min: 94

 

Covertekst:
Christine “Lady Bird” McPherson (SAOIRSE RONAN) kæmper imod – men er fuldstændig ligesom – sin kærlige, påståelige og viljestærke mor (LAURIE METCALF), en sygeplejerske der utrætteligt arbejder for at holde familien oven vande, da Lady Birds far (TRACY LETTS) mister sit job. Lady Bird giver et rørende indblik i de relationer, der former os, de idéer, der definerer os, og det unikt smukke sted, vi kalder hjem.

 

Filmen:
“Lay Bird” er en teeanagefilm i den realistiske genre, ingen forloren komedie med model smukke unge skuespillere, men et hverdagsdrama om forelskelse, familie og skole set gennem en lidt oprørsk teenagers øjne. Relationerne mellem Lady Bird og hendes forældre er virkelig godt skildret, forholdet til moderen det selvfølgelig bærer præg af uoverensstemmelser, men også kærlighed. Forholdet til faderen der er mere tavst og mere accepterende, af de valg Lady Bird foretager sig. Skuespillet falder naturligt og troværdigt og irske Saoirse Ronan (udtales: “Syrsja”), har en helt fantastisk indlevelse i rollen der både er sårbar, men også med en spirende selvbestemmelse af hendes liv.

Med teenage tilværelsen hører selvfølgelig også den altoverskyggende kærlighed, de første famlende bevægelser ind i voksenlivet, og for langt de fleste en skelsættende periode af deres liv. Dette er også en stor del filmen og fremstillet med lige så stor akkuratesse som resten af filmen. Det er skildret virkelig godt med hvordan det hele kan ramle om ørene, uden hun tager større notits af det, kærlighedens tunnelsyn omsat til film.

En anden detalje ved filmen som forhåbentlig lover mere af samme skuffe er, at det er Greta Gerwigs første film som selvstændig instruktør og hun har også selv skrevet manuskriptet. Det gør det til en meget personlig film og det kan ses, der er virkelig lagt hjerteblod i denne forrygende filmatisering af det, at være teenager og forelsket (op til flere gange). Filmen er amerikansk, men dens emne er universelt og den kunne med netop denne handling, foregå i mange andre vestligt orienterede lande og derfor er den også relevant for det danske publikum.

 

Ekstra:
Realizing Lady Bird – 15.41
Feature commentary

Ekstramaterialet er kort men også interessant.

 

Konklusion:
“Lady Bird” handler om helt almindelige mennesker, helt almindelige problemer i en helt almindelig (dys)funktionel familie, ramt spot on. Stærkest står midt i det hele Saoirse Ronan med en lidt skrøbelig indre skønhed der skinner igennem, hun leverer en fremragende præstation. Handlingen er universel og vedkommende og derfor ender det også med, at det bliver en virkelig god og seværdig film.

 

Karakter:
Ekstra: 1/5
Filmen: 4/5