4.5
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming – Release: 09.08.18 – Min: 139

 

Covertekst:
Steven Spielbergs science-fiction-actioneventyr skildrer en kaotisk verden, hvor folk finder et helle i det virtuelle virkelighed univers OASIS. Da skaberen af OASIS dør, efterlader han en formue til den, der først finder det digitale påskeæg, som er gemt der. Den unge helt Wade Watts går ind i en virkeligheds forvræng jagt, der viser sig fyldt med mystik, opdagelser og farer.

 

Filmen:
Spielberg er mesteren der har instrueret massevis af filmhit, og selvom han har rundet de 70 år er han stadig aktiv og kan stadig gøre sig gældende. Der er som regel også noget storladent over de film han begiver sig i kast med og “Ready player one” er bestemt ingen undtagelse, det er et udstyrsstykke af de helt store til mange, mange millioner dollars, og det kan ses. Det er en visuelt overdreven sublim film der sætter nye standarder for hvordan en film kan laves. Der er selvfølgelig ikke noget nyt i at bruge motion capture, men måden hvorpå den er blandet sammen med virkelige billeder, altså almindelige optagelser, er sindssyg godt lavet. Filmen er en hyldest til 80’erne, især til arkadespillene, men også til 80’ernes musik og film, der findes massevis af referencer til dette årti i filmen, så er det bare op til seeren at finde dem og det er der også noget interessant ved.

Den starter med en fascinerende intro i en futuristisk trailerpark hvor trailerne er bygget ovenpå hinanden, visuelt flot og derfra er stilen ligesom lagt. Det som også er fascinerende ved filmen er hvordan den blander den virkelige verden, anno 2045, sammen med den virtuelle verden “OASIS”, det vil sige filmen foregår to steder afhængig af om  filmens personer enten er i den virtuelle eller virkelige verden. Den virtuelle er verden er fremtidens form for gaming, en fantasiverden alle kan komme ind i via virtual reality briller, hvor alt kan lade sig gøre og kun fantasien sætter grænserne. Denne form for spil er en virkelighedsflugt fra et kedeligt hverdagsliv, hvilket filmen også påpeger. Men helt forkert set er det nu ikke, det bliver helt sikkert fremtidens form for gaming, sikkert også i vores levetid (os der er midaldrende). Allerede nu kan man opleve denne form for gaming og med den rivende udvikling verden er i, bliver det formentlig også allemandseje på et tidspunkt.

Det kræver dog også en god handling hvis en film som denne skal lykkes, det er ikke kun det visuelle der skal fungere. Handlingen er heldigvis rigtig spændende og vedkommende og ikke mindst som før nævnt fascinerende, det er vildt godt hvordan de to verdener kobles sammen, hvordan spillerne kan interagere med hinanden når de også befinder sig i den virtuelle verden, som de gør det i den virkelige. Det vil sige at spil karaktererne som filmens helte har også bliver menneskelige, der er mennesker bag med følelser og intentioner selvom det foregår i OASIS. Det er en svær balancegang, at lade de to verdener smelte sammen, men det er gjort uden at over fortælle og udpensle så det alligevel bliver forståeligt. Det er overskueligt selvom der bliver vekslet meget mellem spil og virkelighed og det gør det sidste til, at filmen bliver en suveræn god filmoplevelse.

 

Ekstra:

  • The ‘80s: You’re the inspiration – 5.38
  • Game changer: Cracking the code – 57.22
  • Effects for a brave new world – 24.39
  • Level up: Sound for the future – 8.03
  • High score: Endgame – 10.04
  • Ernie & Tye’s excellent adventure – 12.00

Ekstramaterialet er godt og informerende og man kan få alle de informationer der er interessante, at vide om filmen og dens tilblivelse. Minusset ved ekstramaterialet er, at det er uden danske tekster og det burde være en selvfølgelig, når det drejer sig om et så omfattende materiale som dette.

 

Konklusion:
“Ready player one” er genialt lavet med sin blanding er rigtig film og virtual reality i spil sekvenserne. Historien der er bygget op om fremtidens gaming og hvad det kan føre til, er både vedkommende og fascinerende. Filmen er bygget op så det er til at forstå trods den hyppige vekselvirkning mellem spil og virkelighed, og der er tale om en virkelig fantastisk og storladen film, endnu et Steven Spielberg hit der værd at se, også op til flere gange.

 

Karakter:
Ekstra: 3/5
Filmen: 4.5/5