2.5
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming – Release: 12.07.18 – Min: 123

 

Covertekst:
I 60’ernes USA, under den kolde krig, arbejder Elisa på et statsligt laboratorium. Da hun og hendes kollega opdager et hemmeligt eksperiment, ændres hendes liv dramatisk.

 

Filmen:
“The shape of water” er en total hypet film, bl.a. pga den vandt dette års Oscar ® for bedste film, men det er også en ret mærkværdig film. Den har vundet over 100 priser af forskellig størrelse og karakter, anmelderne roser den til skyerne og instruktøren er den ansete, og en af de mere skæve, nemlig Guillermo del Toro.

Filmen handler også om skæve eksistenser, outsiderne, og den del der handler om dem der er anderledes er rent faktisk velfortalt og interessant. Hele den visuelle del af filmen er også i særklasse, interiøret og farverne er overraskende smukt og filmen skaber sit helt eget univers. Især starten af filmen er virkelig betagende og fængende, lige indtil filmen stifter bekendtskab med vandvæsenet der udvikler et forhold til rengøringskonen “Elisa”. Herfra stikker filmen af for instruktøren og måske også for den brede del af publikum, med en yderst bizar kærlighedshistorie. Meningen har nok været, at vise hvordan kærligheden kan blomstre mellem to outsidere, to som ingen andre anser for noget og hvordan de trodser samfundets værdier omkring dem. Det kunne sikkert være lavet på en anden måde, men det er nu engang sådan instruktørens kringlede hjerne har udtænkt denne bizarre kærlighedshistorie.

Det er en film der slår sig på, og vinder for nogle ved, at være kunstnerisk ambitiøs og skabe noget man ikke har forventet, og det må siges at lykkes til fulde. Trods alle gode intentioner og en flot visuel side ender det med, at filmen bliver en ret aparte form for kærlighedsfilm.

 

Ekstra:
A fairytale for troubled times – 28.55
Anatomy of a scene: Prologue – 3.14
Anatomy of a scene: The dance – 4.50
Shaping the waves: A conversation with James Jean – 5.05
Guillermo del Toro’s master class – 13.27
Theatrical trailers

Første featurette er den der kommer hele vejen rundt om lyd, design osv., et klassisk ekstramateriale der fungerer godt. Resten af featuretterne er knapt så interessante med bl.a. en gennemgang af et par scener og et interview med kunstneren James Jean.

 

Konklusion:
“The shape of water” er et eksempel på, at man ikke behøver falde på halen over en film, bare fordi den vinder priser og etablerede anmeldere synes den er fantastisk. Den er flot lavet, men handlingen der er så besynderligt anderledes slår den ud af kurs, og sender den ned på et middelmådigt plan, alene af den grund at den er mærkelig. Kærlighedshistorien virker utroværdig og dermed også ganske kedelig, og da det netop er den kærlighedshistorie der er filmens omdrejningspunkt, kan det ikke blive til meget mere end en middel karakter.

 

Karakter:
Ekstra: 2.5/5
Filmen: 2.5/5