3.0
Score

Format: DVD, Blu-ray, Streaming – Release: 05.07.18- Min: 93

 

Covertekst:
21. august 2015 blev verden rystet af nyheden om et terrorangreb, der var blevet afværget på Thalys-toget 9364 til Paris – takket være tre modige unge amerikanere. Instruktøren Clint Eastwood skildrer de tre venners liv – lige fra barndommen og op til de usandsynlige begivenheder forud for anslaget.

 

Filmen:
Mesterinstruktøren Clint Eastwood har været på spil igen, trods det at han hastigt nærmer sig de 90 år er han stadig aktiv, og stadig en af de mest gennemgående stabile og dygtigste instruktører USA kan byde på. Her begiver han sig igen i kast med et autentisk drama om hverdagens helte, og som noget helt enestående bruger han de virkelige personer i filmen som skuespillere. De spiller simpelthen sig selv, ganske overbevisende og ikke alt for amatøragtigt, og filmen får derigennem et dokumentaristisk præg. Der fornemmes helt klart et ægte fællesskab og venskab i alle de scener hvor filmens tre hovedpersoner er sammen, det har været et sats og samtidig er det rigtig godt tænkt.

Helt dokumentarisk er det dog ikke, for filmen bruger det meste af tiden på, at fortælle om de tre bedste venners opvækst, hvordan de mødte hinanden og hvad der ledte dem hen til den dag i august, hvor de blev franske nationalhelte. I dagene op til terrorhandlingen følger filmen vennerne (der hvor de spiller sig selv) mens de rejser i rundt i Europa, her bærer filmen præg af en slags turistfilm og det virker desværre ret intetsigende. Det er selvfølgelig fordi den vil fortælle historien om de tre venner, den dvæler dog ret længe ved netop dette. Den sidste korte del af filmen er omkring selve angrebet som vennerne på mirakuløs vis får stoppet, det er fortalt spændende og realistisk, næsten ned til mindste detalje, da handlingsforløbet er baseret ud fra dem der gjorde det.

 

Ekstra:
Making every second count – 8.11
Portrait of courage – 12.27

Første featurette er en minutiøs gennemgang af terror scenen, der rent faktisk er optaget i et kørende tog. Anden featurette er om hovedpersonerne og den mest interessante af de to.

 

Konklusion:
“The 15:17 to Paris” er en vellavet film af en instruktør der virkelig kan sit håndværk. Den udmærker sig ved at bruge de virkelige personer som skuespillere og at formå dem til, at spille troværdigt. Filmen er god, handlingen væsentlig, men også lidt uinteressant midt i det hele, egentlig ville en dokumentarfilm sikkert have givet mere af sig. Selvom den handlingsmæssigt ikke hører til Eastwoods bedste film, er det en solid og seværdig film.

 

Karakter:
Ekstra: 1.5/5
Filmen: 3/5